Produkter från Skultuna

Klicka dig in på artiklar för att se olika utföranden

The Bangle Bracelet With Lock
Designat av smyckesdesigner Kajsa Avila för Skultuna. Det ikoniska nyckellåset och mäter 12mm i...
998:-
The Rampant Lion
Det skenande lejonet är en potent symbol för styrka och en klassisk symbol som ofta används i...
598:-
Skultuna - The Stripe Bangle Bracelet
Designat av smyckesdesigner Kajsa Avila för Skultuna är Stripe Bangle Bracelet inspirerat av...
1 998:-
THREE CROWNS
Det antika statsvapnet, Konungariket Sverige, som fortfarande används till denna dag Royal Blue,...
598:-
LEATHER BRACELET 4MM - STEEL
De eleganta armbanden med sammanflätat läder och graverade i högpolerat stål lås, kommer i tolv...
598:-
Skultuna Leather Bracelet 6mm - Steel
De eleganta armbanden med sammanflätade läder och graverade med högpolerat guldpläterat lås,...
598:-
Leather Bracelet 8mm - Steel
De eleganta armbanden med sammanflätade läder och graverat högpolerat stål i låset, kommer i tolv...
598:-
Skultuna - Design Lino Ieluzzi
Skultuna har slagit ihop sig med den legendariske Milanese butiksägaren Lino Beluzzi för att...
998:-
Skultuna - The Key Leather Bracelet
Designat av smyckesdesigner Kajsa Avila för Skultuna tar nyckeln mönstret inspiration från en av...
698:-
Skultuna - The Key Bangle Bracelet
Designat av smyckesdesigner Kajsa Avila för Skultuna tar nyckeln mönstret inspiration från en av...
1 998:-
Skultuna - The Stripe Bangle Bracelet With Lock
Designat av smyckesdesigner Kajsa Avila för Skultuna, är Stripe Bangle inspirerad av antika,...
1 198:-
Cuff Links The Napoleon Bee
Napoleon valde ett bi som sin symbol för sin kejserliga dynasti.
598:-
Cuff Links The Double Eagle
Inspirerade manschettknappar för de fyra århundraden till den svenska kungligheten som Skultuna...
598:-
Cuff Links Fleur de Lys
Skapad av kung Karl IX år 1607, hans majestät kungen av Sverige. Användandet av otaliga...
598:-
LEATHER BRACELET 4MM - GOLD
Snygga armband med sammanflätade läder (två rader) och graverade blankpolerade guldpläterad lås.
598:-
LEATHER BRACELET 8MM - GOLD
De eleganta armbanden med sammanflätade läder och graverat högpolerat guldplättering i låset,...
598:-
LEATHER BRACELET 6MM - STEEL
De eleganta armbanden med sammanflätade läder och graverade högpolerat stål lås kommer i tolv...
598:-
 
 
 
I över 400 år har Skultuna producerat fina metallföremål av högsta kvalitet för bådevardag och fest. Alltid med samma känsla av kvalité, funktion och design. Idag skapar Skultuna morgondagens antikviteter. SKULTUNA IDAG Skultuna grundades år 1607 av kung Karl IX av Sverige som mässing juteriet. Idag är Skultuna en av de äldsta företagen i världen och det är fortfarande ett tobaksbolag till Royal Court of Sweden. För över 400 år har Skultuna producerat föremål av högsta kvalitet för både vardag och fest. Alltid med samma känsla av evig kvalitet och design. Skultuna har två produktlinjer, en heminrednings linje designad av ledande internationella designers som GamFratesi, Lara Bohinc, Luca Nichetto, Monica Förster, RichardHutten och Claesson Koivisto Rune för att nämna några. Skultuna har också en populärmodeaccessoarer linje. Produkter kan hittas på ledande varuhus runt om i världen och Skultuna har vunnit enrad internationella designpriser och regelbundet uppvisar på de ledande internationella designmässor såsom Salone Mobile i Milano, Maison & Objet i Paris och Stockholm Furniture Fair.

Fyra århundraden på samma plats   Året var 1607, och kung Karl IX kunde äntligen genomföra sin långa plan för ett svenskt mässingsindustrin. Under tiden för Gustav Wasa och Erik XIV hade Sverige blivit skuld till Hansan. Raffinering koppar i mässing skulle minska importen av mässing och öka intäkterna från export. Kungen hade skickat ut en man från hovet att hitta en lämplig plats för en mässingjuteriet, föll valet på Skultuna, där Svartån bäcken lämnat tillräcklig vattenkraft. Kol fanns här också och koppargruva i Falun var också nära.   Idag, mer än fyra århundraden senare, ligger företaget fortfarande i mycket riktigt på samma plats i Skultuna. Den första befälhavaren braziers kallades hit från mässingsgjuterierna i Tyskland och Nederländerna, de tog också tekniken om hur man gör stora mässingsobjekt som ljuskronor. Den äldsta kända ljuskrona är i Vårfrukyrkan i Enköping och är daterad 1619. Resan genom historien har varit grov ibland, när hela fabriken flöt bort med vårfloden och det har brunnit ner helt på åtminstone tre tillfällen.

I slutet av 17-talet, processer och arbetssätt var standardiserade. Detta var grunden för det vi idag kallar industriell design. Carl Hjalmar Norrström var en designer vid Skultuna mässing Foundry mellan åren 1895-1912. Norrström tillhörde de mest erkända designers vid den tiden och beviljades många utmärkelser för sina skapelser. Carl Hjalmar vann guldmedalj vid världsutställningen i Paris under år 1900 för sin magnifika dop-teckensnitt. Detta kan fortfarande ses på museum i Skultuna. Efter sina studier vid Konsthögskolan i Stockholm, gick Norrström till Paris för att studera. Han blev en av många kända artister i kolonin, tillsammans med välkända artister som Carl Larsson. Carl Hjalmar Norrström är erkänd som en av de första och främsta svenska designers tillsammans med Gunnar Wennerberg, Gustavsberg och Alf Wallander, Rörstrand. Silversmeden Pierre Forssell är en av de senaste designers som är anställda av mässing Foundry. Han bidrog med några fantastiska produkter under 1950-talet, 60-talet, och 70-talet. Hans design är mycket karakteriseras som skandinavisk: strikt och modern stil. En annan känd designer som ritat produkter för Skultuna på 1980-talet är Sigvard Bernadotte. Han ritade en rad produkter för matbordet.

Idag arbetar Skultuna med kända designers som GamFratesi, Lara Bohinc, Luca Nichetto, Monica Förster, Richard Hutten och Claesson Koivisto Rune. Produktionen i fabriken i Skultuna fortsätter i en obruten linje sedan början av 17-talet och en hel del av slutarbetetet görs fortfarande i likhet med trumling, polering, slipning, montering och förpackning. Varje år produceras cirka femhundra ljuskronor fortfarande polerade, monteras och levereras från Skultuna. TURISM & fabriksbutiker
Skultuna är en av de mest besökta turist orter i Sverige med över 150 000 besökare varje år. I Skultunn, kan turister besöka museum, café och fabriksbutiker som nyligen har öppnats i de gamla fabriksbyggnaderna. Fabriksbutiker säljer produkter från över tjugo svenska företag, besök www.skultunafabriksbutiker.se att lära dig mer om att besöka oss.
  
 

Skultuna Designers

 

FÅ VÅRT NYHETSBREV


Innehar F-skattsedel. Org.nr: 556080-7744 Tel: 035-21 54 54. Epost: support@martenssons.se. Besöksadress: Brogatan 8, Halmstad. Postadress: Box 183, 301 05, Halmstad. Öppettider Måndag - Fredag kl.10-18, Lördagar kl.10-15