Breitling Mårtenssons Ur & guld
Breitling grundades i Schweiz 1884 av Léon Breitling, och har sedan dess tillverkat kronografer och andra teknologiska lösningar för armbandsur i absolut toppklass. Breitlings "instruments for professionals" har haft en aktiv roll i bland annat sport, teknologi och forskning och Breitling har under mer än 50 år etablerat sig som "official supplier to world aviation" med kronografer avsedda för piloter och flygentusiaster världen över.

Mårtenssons Ur & Guld är sedan 1985 legitimerade återförsäljare av Breitling. 

Historien om Breitling klockor

 • År 1884 – Breitling grundas
  Breitling grundades år 1884 av den endast 24-årige Léon Breitling i den Schweiziska orten Saint-Imier som ligger i distriktet Bernes Jura i nordöstra Schweiz. Léon startade 1884 en liten verkstad som var specialiserad på att göra kronografer i fickformat samt övriga precisionsinstrumet som användes inom vetenskap och industri.
 • År 1914 – Gastong Breitling tar över verksamheten
  Léons son Gaston Breitling tar över företaget när fadern går bort endast 54 år gammal. Gaston följer med intresse utveckling inom flygbranschen och han börjar fundera över han kan konstruera klockor som passar inom flygindustrin. 1915 tillverkar därför Gaston en klocka med centralt placerad sekundvisare samt en 30-minuters räkneverk. Denna klocka gav piloterna möjlighet att tidsmätning och anda typer av beräkningar på ett enkelt sätt.
 • År 1932 – Willy Breitling tar vid
  Gaston dör år 1927 och det dröjer fram till 1932 innan hans son Willy Breitling tar över ledningen av företaget.  Willy fortsätter i samma spår som sin far genom att tillverka kronografer för piloter och övriga inom flygindustrin. Redan tidigt under hans ledning tillverkar Breitling 40 olika modeller av kronografer.
 • År 1934 – Breitling sätter standarden med två knappar
  1934 introduceras en kronograf med två knappar vilken sätter en sorts standard för kronografer lång tid framöver.
 • År 1936 – En kronograf för flygplan introduceras
  Breitling har inte enbart skapat klockor att bära på handen. 1936 introduceras in kronograf avsedd att användas i cockpit på flygplan. Denna modell blir en succé och används senare av 30 flygbolag världen över. Breitling har även försett brittiska flygvapnet (Royal Air Force) med kronografer till deras flygplan.
 • År 1942 – Modellen Chronomat introduceras
  Namnet Chronomat är en sammasättning av ”chronograph” och ”mathematics” som syftar på de många olika typerna av beräkningar som kunde genomföras med hjälp av klockan. Bl.a. är det möjligt att beräkna tid, hastighet och bränsleåtgång med hjälp av denna kronograf vilket snabbt gjorde den populär bland piloter i exempelvis Amerikanska flygvapnet.
 • År 1962 – Breitling i rymden
  Detta år utvecklar Breitling modellen Cosmonaute som följer med astronauten Scott Carpenter ut i rymden i samband med uppdraget Mercury 7 och kapseln Aurora 7. Färden varade i 4 timmar och 56 minuter.
 • År 1969 – Den första självuppdragande kronografen presenteras
  Tillsammans med två andra företag börjar Breitling under 1965 utveckla den första självuppdragande kronografen. Klockan presenteras för världen den 3:e mars 1969 under namnet ”Chronomatic”. Dock blev inte Breitling det första företaget att presentera denna typ av kronograf. Istället hann tillverkaren ”Zenith/Movado” först med modellen El Primero som presenterades redan 10:e januari 1969.
 • År 1979 – Breitling tvingas lägga ner tillverkningen
  Med ökad konkurrens från öst med bl.a. billigare quartz-klockor minskade också priserna vilket försatte Breitling och många andra klassiska klocktillverkare i en svår ekonomisk sits. Breitling tvingas sälja både produktionsutrustning och lager för att klara situationen. Detta innebär att produktionen måste stoppas och bara några veckor senare, i maj 1979, dör också Willy Breitling.
 • År 1982 – Ernest Schneider köper varumärket Breitling
  Ernest Schneider är själv pilot och ser att det finns ett värde i varumärket Breitling som han officiellt registrerar den 30:e november 1982. Det nya huvudkontoret hamnar i Grenchen i Schweiz och Ernest ser nu till att åter lansera en rad av Breitlings klassiska kronografer.
 • År 1984 – Breitling gör succé med nya ”Chronomat”
  Under 80-talet ökar intresset för mekaniska klockor och tillverkarna i Schweiz får ett uppsving. Breitlings modell ”Chronomat” som introduceras 1984 blir en succé. Denna klocka har dock inte några likheter med sin föregångare från 1942 utöver namnet. Klockan skapades för det Italienska flygvapnet och kunde motstå acceleration på upp till 20 G och blev som sagt en stor succé och lyfte varumärket Breitling till nya höjder.
 • År 1995 – Expeditionsklockan ”Emergency” introduceras
  Denna unika klocka av quartz-modell innehåller en sändare som kan skicka ut en nödsignal på frekvensbandet 121,5 MHz. Klockan fick bl.a. uppmärksamhet 2012 när klockan räddar livet på strandsatt jägare i Alaska (http://www.reuters.com/article/2012/10/02/idUS85495+02-Oct-2012+PRN20121002)
 • År 1999 – Breitling sponsrar den första ballongresan runt jorden
  Bertrand Piccard och Briton Brian Jones färdas under 19 dagar runt hela jorden i en luftballong. Breitling sponsrar detta äventyr och får en stor täckning i media under nästan tre veckor.
 • År 2000 – Ett nytt huvudkontor i Grenchen invigs.
  Samma år förvärvar Breitling specialistföretaget Kelek vars teknik bl.a. kommer att användas i modellen ”Breitling Chronométrie”.


Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Du kommer få ett mail med instruktioner för att bekräfta din epostadress.Instagram