Klockor från Omega

Omegas välfärd:

1848 – Omega grundades
 
Den då 23-årige Louis Brandt etablerade en monteringsverkstad för klockor hemma i familjens hus.

1878 – Arvet 
Efter Louis Brandts bortgång tar hans två söner, Louis-Paul och César, över företaget.

1880 – Nya lokaler 
Företaget flyttar in i de lokaler de huserar än idag, i Bienne, Schweiz.

1894 – Industriella revolutionen 
Omega kalibern tillverkas med nyskapande industriella metoder.

1909 – Intåget i sportens värld 
Omega fick äran att ta tiden på ett internationellt ballongrace. Detta var första gången Omega var tidtagare för ett internationellt sportevenemang. Tävlingen startade i Paris och målet med tävlingen var helt enkelt att flyga längst. Rekordet i tävlingen är 92 timmar, vilket sattes av två tyskar år 1955. 

1925 – Grande Prize 
Omega deltar vid utställningen Paris Exposition Des Arts Décoratifs, och vinner Grande Prize.

1931 – Rekord 
Omega slår inte mindre än sex nya precisionsrekord för klockor vid observatoriet i Genève.

1932 – Olympiska spelen 
En ensam urmakare kommer till Los Angeles med 30st ur, som används för tidtagning för spelens alla grenar. Det var första gången ett märke ensamt fått förtroendet för tidtagning för Olympiska Spelens alla grenar. Inte mindre än 18 världsrekord slogs under dessa olympiska spel, trots att det var mitt i den stora depressionen och flera av de ledande idrottsländerna inte skickade många deltagare. 
Detta var även året då det första armbandsuret tillverkades speciellt för dykning.

1933 – Precisions 
En 47.7mm kaliber som justeras av Alfred Jaccard sätter det fortfarande obesegrade precisions-världsrekordet för klockor. 

1937 – Fint nog för en prinsessa 
Den holländska prinsessan Juliana, som var regerande drottning i Nederländerna från 1948-1980, tog emot ett Omega armbandsur i samband med sitt bröllop. Klockans kaliber vägde endast 2,13gram och balansfjädern var fem gånger tunnare än ett mänskligt hårstrå.

1944 – Omegas stora milstolpe 
Detta är året då den 10 000 000e Omegan är tillverkad.

1952 – Omega Speedmaster 
Speedmaster lanseras, som var den första klocka att inkludera takymeterskalan på ringen, vilket har gett modellen sitt namn.

1960 – John F. Kennedy 
Senator John F. Kennedy fick en Omega Slimline som den blivande presidenten sedan bar på sin inauguration ett år senare.

1965 – Omega och NASA 
NASA väljer Omega Speedmaster som sin officiella kronograf, och bestämmer att den typen av klocka är kvalificerad för bemannade rymdfärder.

1967 – Tryckplattan 
Omega introducerar tryckplattan, som reagerar på en simmares beröring och som används i alla OS sedan dess.

1968 – Omega åker norrut 
Ralph Plaisted reser till nordpolen och använder sin klocka, en Omega Speedmaster, för att för första gången hitta den geografiska nordpolens exakta position.

1969 – Omegas första resa till månen 
Den 20e juli 1969 satte människan sin första fot på månen. Med sig på resan hade astronauterna Omegas Speedmaster. Buzz Aldrins Speedmaster var den som var först på månen, då Neil Armstrong lämnade sin Speedmaster inuti Apollo 11 under månpromenaden. Speedmaster har totalt varit del av sex månlandningar. Neil Armstrongs Omega kan nu beskådas på National Air and Space Museum i Washington, DC. 

1970 – Omega tillbaka till jorden igen 
Efter att det skett en explosion ombord på Apollo 13, som resulterade i att farkostens ena syretank tömdes ut i rymden, hjälpte Omegas Speedmaster besättningen säkert tillbaka till jorden. 

1989 – Sydpolen 
Reinhold Messner spenderade 91 dagar mellan november 1989 och februari 1990 på sin resa för att korsa sydpolen. Med sig hade han en Omega Speedmaster. 

1995 – 007 
Sedan Pierce Brosnan tog över rollen som Bond, James Bond, i filmen Golden Eye har spionen inte vart utan sin Omega Seamaster. 2004 tillverkades en jubileums-utgåva av den modellen Brosnan bar i filmen från 1995. Klockan tillverkades i 10 007 exemplar och var identisk med den från filmen, förutom 007 logotypen som prydde den nya utgåvan. 

2000 – Livetiming 
Omega utvecklade Livetiming, vilket gjorde det möjligt att följa Americas Cup resultat i realtid via Internet. 

2006 – Solar Impulse 
Solar Impulse är ett projekt för att utveckla och tillverka flygplan helt drivna av solens strålar. På grund av planets låga hastighet är planet känsligt för sidovindar. Omega Instruments utvecklades för att visa planets verkliga riktning klockan varna också piloten med både ljud och vibrationer om de normala värdena överskrids. 

2008 – Omega i Beijing 
Omega levererade tidtagningsutrustning till OS i Beijing, tidtagningsutrustningen vägde så mycket som 420 ton och användes av tusentals professionella tidtagare samt volontärer. 
För Olympiska spelen i Beijing tillverkade Omega en jubileums-utgåva med Olympiska spelens logotyp på. 

2010 – Ladymatic på nytt 
Omega lanserade Ladymatic första gången 1955, en väldigt populär modell för kvinnor. 2010 nylanserar Omega den populära klockan med ett utseende som passar på 2000talet. 

2012 – Omega i London 
Olympiska Spelen i London 2012 markerar stora jubileum för Omega. Det är nu hela 80 år sedan Omega var officiell tidtagare i ett OS första gången. 25st Olympiska spel har avverkats på den tiden.

2014 – Sochi
1932 var första året OMEGA var ensam officiell tidtagare på Olympiska spelen, och så fortsätter de än idag. På OMEGAS officiella hemsida kan man läsa mer om hur tidtagningen går till för olika grenar.  

Omega grundades i Schweiz 1848 och har på drygt 160 år utvecklats till en pålitlig aktör på marknaden. Företaget har idag ett etablerat rykte som en av världens bästa klocktillverkare. Något som har lett till flera prestigefulla hedersuppdrag. Omega har bl.a. verkat som officiell tidtagare under de Olympiska Spelen vid inte mindre än 25 tillfällen, med OS i London 2012 inräknat.

Omegas mest välkända klockmodell, Omega Speedmaster, blev känd för att med sin pålitlighet och precision ha bidragit till världens första lyckade expedition till månen. Omegas sortiment av klockor innefattar idag flera olika kollektioner med en mängd olika modeller.

Mårtenssons Ur & Guld är auktoriserad återförsäljare av klockor från Omega.

Välkommen in och titta!

FÅ VÅRT NYHETSBREV


Innehar F-skattsedel. Org.nr: 556080-7744 Tel: 035-21 54 54. Epost: support@martenssons.se. Besöksadress: Brogatan 8, Halmstad. Postadress: Box 183, 301 05, Halmstad. Öppettider Måndag - Fredag kl.10-18, Lördagar kl.10-15